Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Володимир Мицик: Тримаємо спортивний стрій пліч-о-пліч з громадами

11 квітня під головуванням начальника управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Володимира Мицика відбулася чергова в 2024 році відеоконференція за участю керівників органів управління фізичною культурою і спортом рад територіальних громад, райдержадміністрацій, військових адміністрацій, до якої також були долучені керівники обласних та місцевих організацій фізкультурно-спортивної спрямованості.

Напередодні розгляду питань порядку денного обласна делегація на чолі з Володимиром Мициком та спортивний актив міста Білозерське на чолі з першим заступником міського голови Миколою Прокоф’євим оглянули спортивні споруди громади та ознайомилися з умовами тренувань для мешканців, акцентувавши увагу на наявності поблизу укриттів, де можна було б перечекати небезпеку.

«Дякуючи героїчним Силам оборони України, ми маємо сьогодні можливість продовжувати працювати, сприяти новим спортивним досягненням та наближати повернення мирного життя на рідну землю. Тримаємо спортивний стрій спільними зусиллями – висловлюю вдячність усім громадам, які забезпечують населення умовами для занять спортом. Адже регулярна фізична активність є тією дієвою силою, що у воєнний час допомагає покращити ментальне здоров’я», – відзначив Володимир Мицик.

Присутні на відеоконференції керівники місцевих органів управління фізичною культурою та спортом рад поділилися інформацією щодо стану справ у сфері в територіальних громадах під час воєнного стану, доповіли про проведену діяльність та найближчі плани роботи. Окремо були зазначені: структура управління фізичною культурою і спортом, фінансування на розвиток сфери, стан та режим роботи базових спортивних споруд, пошкодження спортивної інфраструктури, перспективи роботи дитячо-юнацьких спортивних шкіл, підтримка провідних спортсменів і тренерів, існуючі проблеми та шляхи їх вирішення.

 
 

Заступник начальника управління - начальник відділу реалізації профільних програм управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Наталія Точилова доповіла на тему «Окремі питання глобальних процесів забезпечення сталого розвитку», відзначивши вагому роль спорту в сьогоднішній час. Ціль, яка у всесвітньому масштабі виокремлена як «міцне здоров’я і благополуччя», звертає увагу на необхідність підвищення рівня фізичної активності населення. Спорт – це також потужний інструмент об’єднання людей та зміцнення спільнот. Особливий акцент ООН сьогодні робить на спортивній активності під знаком безбар’єрності. В Україні значущу роль у цьому русі відіграє проєкт «Активні парки – локації здорової України», що є комплексним і загальнодоступним.

В.о. начальника відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Анастасія Юдова доповіла про моніторинг складів збірних команд України з видів спорту у розрізі територіальних громад Донецької області. Так, у 2024 році станом на зараз до складу національних збірних входить 490 спортсменів Донеччини (235 – до основного складу, 124 – до кандидатського, 131 – до резервного): 219 представників 24 олімпійських видів спорту, 210 спортсменів з 35 неолімпійських видів та 61 атлет з інвалідністю з 16 видів спорту.

Щодо олімпійських видів спорту, то в збірних командах України включені спортсмени з 17 територіальних громад Донецької області. Найбільше представництво мають: Маріупольська (53), Краматорська (40), Дружківська (39), Бахмутська (33), Слов’янська (20) і Селидівська (9) громади.

До складу збірних команд України з неолімпійських видів спорту входять атлети 16 територіальних громад Донеччини. У 2024 році збільшився кількісний показник представництва у Дружківської, Костянтинівської, Краматорської, Слов’янської, Мирноградської, Добропільської, Селидівської, Покровської громад, зменшився – у Бахмутської, Лиманської, Авдіївської, Курахівської, Маріупольської, Мангушської громад.

Щодо спортсменів з інвалідністю, то в національній збірній найбільше представництво серед громад Донецької області мають Слов’янська (23), Маріупольська (18), Бахмутська (7) і Краматорська (6).

 

Головний спеціаліст відділу реалізації профільних програм управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Андрій Іванов доповів про заходи щодо наповнення Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених російською військовою агресією. Він наголосив, що цей реєстр використовується для планування, фінансування та управління процесом відбудови, тому всі відповідні об’єкти мають бути до нього включені. З метою зведення та систематизації інформації, управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації звертається до осіб, відповідальних у громадах за наповнення реєстру, щодо надання до управління відповідних витягів з нього.

Наразі в реєстрі зафіксовано дані про 73 спортивні об’єкти, які зазнали руйнувань і пошкоджень з початку російського повномасштабного воєнного вторгнення – із них 67 об’єктів належать до 22 територіальних громад Донеччини. Знівеченими є і 6 об’єктів обласних закладів комунальної власності: Обласної СДЮСШОР з велосипедного спорту в місті Лиман, Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю ім. С.Бубки та Донецького регіонального центру спортивної медицини в місті Бахмут.

 

Директор Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю ім. С. Бубки Ігор Анушкевич акцентував увагу спортивного активу громад на тому, що наразі в закладі створені гідні умови для навчання, тренування і проживання юних атлетів. Учні коледжу здобувають освіту в аудиторіях та спеціалізованих приміщеннях на базі Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка. Зроблено косметичний ремонт у гуртожитку, покращено роботу їдальні. Задля тренувань з різних видів спорту облаштовані спортивні зали та майданчики, і ця робота триватиме й надалі. Для безпеки життя дітей та працівників коледжу обладнані укриття.

У коледжі ім. С. Бубки наразі культивуються 15 видів спорту (новими цьогоріч є веслування на байдарках і каное та скелелазіння). Учні та студенти представляють 63 населені пункти (міста, селища, села) Донецької області. Широке представництво мають Бахмутська, Краматорська, Слов’янська, Дружківська, Добропільська, Костянтинівська, Торецька, Маріупольська, Селидівська, Соледарська, Мирноградська, Білозерська територіальні громади, Краматорський, Покровський та Маріупольський райони.

Ігор Анушкевич зазначив, що набір у шкільний блок ДОСФКСП ім. С. Бубки триває протягом всього навчального року, а вступна кампанія у коледжний блок проходитиме з червня до кінця липня. 1 червня буде організовано День відкритих дверей, у рамках якого відбудуться заходи з профорієнтаційної роботи і відбору спортсменів до закладу, чемпіонати та відкриті турніри з низки видів спорту.

Директор Донецького обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Сергій Головченко зауважив, що одним із головним напрямків роботи, спрямованих на розвиток масового спорту, залишається реалізація соціального проєкту президента України «Активні парки – локації здорової України». Станом на сьогодні укладено договори з 6 координаторами цього проєкту, при цьому є перспективи щодо збільшення цієї кількості протягом року.

Ще один напрямок роботи центрів «Спорт для всіх» – це реалізація ініціативи «Пліч-о-пліч шкільні ліги». Команди Донецької області планують взяти участь у всеукраїнському фінальному етапі цих змагань, що має пройти в червні у Києві з п’яти видів спорту – баскетболу, волейболу, футзалу, спортивного орієнтування, черліденгу.

Національний фінал змагань «Мама, тато, я – спортивна сім’я» планується провести в столиці України 1 червня, і цьогоріч участь у ньому взяти зможуть всі бажаючі родини, які будуть відповідати вимогам у Положенні про захід.

 

Головний спеціаліст-юрисконсульт відділу організаційно-кадрової роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Ольга Ясінко розповіла про нове в законодавстві, що стосується, зокрема, призначення стипендій Президента України, соціального захисту осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, реабілітації ветеранів війни та членів їхніх сімей, правил перетинання державного кордону, а також зазначила актуальні зміни в наказах Міністерства молоді та спорту України.

Директор Обласного центру фізкультурно-оздоровчої роботи Володимир Страшко висвітлив питання про шляхи забезпечення умов для занять спортивним туризмом. Розрізняють такі його види: автомобільний, велосипедний, вітрильний, водний, гірський, комбінований, кінний, лижний, мотоциклетний, пішохідний, скандинавська ходьба і спелеотуризм. Спортивний туризм як вид спорту включає в себе змагання на маршрутах (туристські спортивні походи), які передбачають подолання категорійованих за складністю перешкод у природному середовищі, і змагання на дистанціях, прокладених у природному середовищі та/або на штучному рельєфі. Завдяки відносній доступності важливим є оздоровчий аспект спортивного туризму, що дозволяє охопити значну кількість дітей, учнівську молодь та інші верстви населення.

 

Очільниця відділу культури, туризму, молоді та спорту Білозерської міської ради Наталія Макуха поділилася з колегами інформацією про те, як розвивається фізична культура та спорт в Білозерській територіальній громаді. Так, активну діяльність із різними категоріями населення, здебільшого з дітьми, проводить утворений у 2021 році місцевий центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», у якому наразі працюють директор та 7 фахівців. Мають розвиток такі спортивні напрямки, як міні-футбол, футзал, баскетбол, бокс, кікбоксинг та важка атлетика. Для дорослих організовані заняття фітнесом, шейпінгом, пілатесом, а також функціонує «Група здоров’я», розрахована на людей поважного віку. Проводиться насичена робота в рамках реалізації проєкту «Активні парки – локації здорової України». Мешканці Білозерської громади постійно долучаються до різноманітних обласних заходів і флешмобів.

 

Щоб слідкувати за спортивним життям Донецької області, оберіть для себе будь-який зручний канал отримання інформації:

Сайт: sportdonoda.gov.ua
Фейсбук: www.facebook.com/sportdonoda
Телеграм: t.me/sportdonoda
Інстаграм: www.instagram.com/sportdonoda
Твіттер (X): twitter.com/sportdonoda

12.04.2024

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах