Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


На світовому чемпіонаті з пауерліфтингу Олександр Рубець і Дмитро Семененко влаштували дуель світових рекордів

Сьогодні, 16 листопада у місті Плзень (Чехія) відбулись змагання найсильніших чоловіків вагою до 105 кг на чемпіонаті світу з пауерліфтингу, якій триває з 13 по 18 листопада. Дуель світових рекордів влаштували два атлети - з Донеччини і Луганщини. 21-річний маріуполець Олександр Рубець встановив три рекорди і здобув дві срібні нагороди - в сумі і присіданнях. Чемпіоном світу став 29-річний Дмитро Семененко з Луганщини, який тричі покращив світові рекорди і виборов золоті медалі в сумі і присіданнях, а також «бронзу» в жимі лежачи. 

На поміст виходять 23 атлети і змагаються у два потоки. Одним з перших розпочинає Грегорі Джонсон із США. Темношкірий американець замовляє 350 кг. Перша спроба невдала. У другій він раптово втрачає свідомість і падає. І його і штангу вчасно підхоплюють асистенти і гуртом допомагають атлетові полишити  поміст. Всі хвилюються за його здоров’я, що там з ним? Він не здається і за деякий час він знову крокує на поміст. Зал зустрічає його аплодисментами. І коли з третьої спроби американець бере начальну вагу,  йому аплодують стоячи. Зрозуміло, що його шанси на перемогу мінімальні.

Українці на правах фаворитів долучаються до змагань серед останніх, і у присіданнях зі штангою замовляють дуже солідно. Початкові спроби вдалі: Рубець - 410 кг,  Семененко - 420 кг, і обидва нагорі поточного протоколу.

У другій спробі Рубець ризикує - заявляє 433 кг - і неймовірним зусиллям покращує рекорд. Не тільки особистий - світовий! Семененко відповідає - заявляє 440,5 кг, але помилка у балансі, і штанга падає перед атлетом. Невже це кінець інтриги?

У третій, заключній спробі Рубець намагається розвинути успіх і збільшити відрив від решти претендентів, але спроба на 441 кг невдала. Семененко також ризикую: замовляє 445,5 кг - і покращує світовий рекорд! Ось так протягом чверті години українські атлети двічі поліпшили рекорд світу в присіданнях. Отже призерами у першій вправі стали Дмитро Семененко (445,5 кг - світовий рекорд), Олександр Рубець (441 кг, екс-рекорд) і Залім Кувамбаєв з Казахстану (420 кг).

Починається другий вид програми - жим лежачи. Українці діють безпомилково. Олександр Рубець фіксує 275 кг, 285 кг, 290 кг - і це рекорд Європи у жимі серед юніорів! Дмитро Семененко теж вдало виконує свої спроби на 280 кг, 292,5 кг, 302,5 кг, і цей результат забезпечує йому бронзову нагороду в жимі. Більше вижимають тільки Вандерлей Барбоса із Бразилії (310 кг) і Енхолд Худер із Монголії (317,5 кг). Після двох вправ лідерство в сумі зберігають наші атлети: Семененко - 748 кг, Рубець - 723 кг, Янь Сень (Китайський Тайпей) - 715 кг.

Третій, заключний вид змагань - станова тяга. У цьому виді канадієць Брюс Кравчук перемагає зі світовим рекордом - 388 кг. З результатом 357,5 кг бронзовим призером стає швед Ерік Гунамн, а срібним (372,5 кг) - американець Грегорі Джонсон із США. Він настільки радіє білим вогням від суддів, що підстрибує щосили і при цьому травмує передній м’яз стегна, тому полишає поміст кульгаючи. Пригадуєте його? Це той самий американець, який на початку змагань знепритомнів. Отже ніколи не здавайся!    

У становій тязі українські атлети виконують по дві вдалі спроби. Дмитро Семененко - 332,5 кг, і це світовий рекорд в сумі (1080,5 кг), а потім ще й покращує рекордний показник ще 10 кг! Олександр Рубець фіксує 330 кг, потім  347,5 кг - і це юніорський рекорд світу в сумі (1070,5 кг). У заключній спробі маріуполець замовляє одразу на 20 кг більше, але на малу «бронзу» бракує сил . Варто відзначити, що заключні спроби українців мали непогані шанси на фіксацію.                               

Отже змагання протягом чотирьох з гаком години визначили кращих атлетів у категорії до 105 кг. Чемпіон - Дмитро Семененко (зі світовим рекордом в сумі триборства - 1090,5 кг), віце-чемпіон світу - Олександр Рубець (зі світовим рекордом серед юніорів - 1070,5 кг), бронзовий призер - Залім Кувамбаєв із Казахстану (1037,5 кг).    

 
16.11.2017

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах