Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


У Вугледарі відбулось засідання колегії департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації

16 травня у Вугледарі пройшло спільне засідання колегії департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації та виконавчого комітету Вугледарської міської ради, розширене засідання колегії департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації.

У заході взяли участь керівники органів управління фізичною культурою та спортом, сім’ї та молоді міськвиконкомів, райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, об’єднаних територіальних громад, керівники обласних фізкультурно-спортивних організацій, центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», працівники сфери фізичної культури та спорту Вугледару.

До початку засідання гості міста ознайомилися зі спортивною інфраструктурою Вугледару: дитячо-юнацькою спортивною школою та майданчиками (3 футбольні, 2 тренажерні), які створюють єдиний спортивний комплекс поруч з Вугледарським навчально-виховним комплексом «Мрія» (загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад) – опорною школою. У ДЮСШ розвиваються легка атлетика, важка атлетика, бокс, боротьба греко-римська, футбол. Є як стандартні, так і спеціалізовані спортзали, а також дитячий басейн.

Нещодавно в спортшколі провели реконструкцію системи опалення та гарячого водопостачання, надалі очікуються роботи з реконструкції покрівлі та термомодернізації (утеплення фасаду та фундаменту). У планах – облаштування багатофункціонального комплексного спортмайданчика (для занять баскетболом, волейболом, гандболом, тенісом), також підготовлено проект щодо будівництва легкоатлетичного майданчика з біговими доріжками, секторами для метань і стрибків, сидіннями для глядачів.

 
 
 
 
 

Напередодні розгляду питань порядку денного засідання директор департаменту сім’ї, молоді та спорту Донецької облдержадміністрації Володимир Мицик подякував Вугледарському міському голові Андрію Силичу за вагомий особистий внесок у розвиток сфери фізичної культури та спорту, зокрема, у розбудову спортивної інфраструктури – так, завдяки наполегливості очільника міста торік з нагоди 85-ї річниці Донецької області Вугледар отримав 3 поля зі штучним покриттям (на яких виконано благоустрій і встановлено освітлення) та 4 тренажерні спортмайданчики.

З питання про хід виконання програми розвитку галузі у Вугледарі доповіла начальник відділу у справах фізичної культури і спорту міської ради Альбіна Панасенко. Вона зазначила, що станом на 1 січня 2018 року у Вугледарській дитячо-юнацькій спортивній школі займаються 444 особи в 28 групах, працюють 12 тренерів, з яких 8 штатних. Окрім ДЮСШ, спортивно-масова та фізкультурно-оздоровча робота ведеться в спортивних клубах за місцем проживання, місцем навчання та місцем роботи.

Згідно зведеного рейтингу показників для проведення рейтингової оцінки керівників органів управління фізичною культурою та спортом міськвиконкомів та райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій за 2017 рік, Вугледар очолив ІІІ групу міст Донецької області.

 
 

Позитивні моменти в розвитку спортивної сфери у Вугледарі також відзначила заступник начальника управління – начальник відділу реалізації профільних програм управління з питань фізичної культури та спорту департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Наталія Точилова. Так, Вугледар серед усіх інших міст Донеччини має найвищий показник з розрахунку витрат місцевих бюджетів на сферу фізичної культури та спорту на одного мешканця – 234,5 грн. А за офіційними даними статистики щодо кількості населення, залученого до систематичних занять фізичною культурою та спортом, Вугледар має показник, що дорівнює 19,8% (у регіоні більше тільки в Бахмуті – 21%).

Серед завдань з розвитку фізичної культури та спорту у Вугледарі актуальними є: утворення юридичної особи – управління у справах сім’ї, молоді та спорту міської ради, відкриття міського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», перепідпорядкування ДЮСШ Вугледарської міської ради з відділу освіти до сфери фізичної культури та спорту, проходженнями тренерами-викладачами курсів підвищення кваліфікації для присвоєння відповідної категорії, а також навчання від федерації футболу Донецької області.

 
 

Після обговорення першого питання порядку денного Володимир Мицик та Андрій Силич взяли участь в урочистій церемонії нагородження. Грамотами департаменту сім’ї, молоді та спорту Донецької облдержадміністрації за вагомий особистий внесок у розвиток фізичної культури та спорту у Вугледарі відзначені: міський волейбольний клуб «Южний» (керівник – Андрій Кузнецов), Роман Нестеренко – тренер-викладач з футболу міської ДЮСШ, Тетяна Савчук – заступник директора міської ДЮСШ, тренер-викладач з легкої атлетики, Володимир Худін – тренер-викладач з важкої атлетики спортивного клубу «Богатир», Володимир Щур – вчитель фізичної культури Вугледарського НВК «Політехнічний ліцей – загальноосвітня школа І-ІІ ступенів».

 
 

З другого питання порядку денного – про хід виконання заходів Програми розвитку масового футболу в Донецькій області на 2017-2020 роки (що невдовзі розглядатиметься на рівні вищому – членами колегії Донецької облдержадміністрації) – з доповіддю виступила Наталія Точилова. 

Вона зазначила, що за останніми даними футболом займається 16,1 тис. осіб з числа населення регіону в усіх містах і районах (це складає 19,3% від кількості людей, що відвідують спортивні заняття). У відділеннях з футболу дитячо-юнацьких спортивних шкіл навчаються 3107 підлітків (12,6% від загальної кількості учнів ДЮСШ), з якими працює 220 тренерів-викладачів, у тому числі 62 штатних.

На сьогодні Донецька область для занять футболом має 56 стадіонів, 26 спортивних залів, 250 футбольних полів, 209 майданчиків зі штучним покриттям (це рекордна по Україні цифра). Кількість полів зі штучним покриттям суттєво збільшилась у 2017 році – на 104 одиниці, у т.ч. 83 – за рахунок коштів обласного і місцевих бюджетів в рамках реалізації проекту до 85-річчя Донецької області. Інші – за рахунок субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток (7 майданчиків), за рахунок місцевих бюджетів (5), позабюджетних коштів (партнерство влади та бізнесу), а також за рахунок залишків коштів місцевих бюджетів населених пунктів Донецької області, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження (8). Роботи щодо облаштування ще 2 майданчиків – у місті Слов’янськ (опорна ЗОШ № 13) та Олександрівському районі (с. Петрівка Перша) – планується провести в 2018 році.

Повністю завершено заходи з благоустрою прилеглої території та освітлення на новозбудованих спортмайданчиках у містах Вугледар, Мирноград, Новогродівка, Селидове, Торецьк, Мар’їнському, Нікольському районах та Миколаївській об’єднаній територіальній громаді. На сьогодні дуже важливими є питання щодо ефективної експлуатації нових полів, забезпечення догляду за синтетичним покриттям, відповідно до встановлених вимог, зокрема, придбання і підсипка гумової крихти.

Фінансування заходів місцевих програм розвитку масового футболу у 2017 році відбувалось лише у 7 містах: Авдіївка, Вугледар, Дружківка, Костянтинівка, Мирноград, Покровськ, Селидове, а також Костянтинівському і Мар’їнському районах. Щодо системи проведення спортивно-масових заходів, то в минулому році учасниками змагань «Шкільна футзальна ліга» стали близько 2700 учнів 5-х класів загальноосвітніх шкіл міст та районів області. Переможцем серед місцевих федерацій футболу у 2017 році визнано федерацію футболу «Північного Донбасу» (м. Краматорськ). Серед кращих федерацій за рейтингом громадської спілки «Федерація футболу Донецької області» стали федерації футболу міст Маріуполь, Покровськ, Лиман.

Ще один важливий напрямок Програми розвитку масового футболу в Донецькій області – створення і подальша діяльність Академії футболу. Так, з метою виховання національних кадрів, підготовки висококваліфікованих фахівців у галузі спорту, федерацією футболу Донецької області проведено навчання тренерів з видачею відповідних сертифікатів. Такі сертифікати вже отримали 144 тренери, 18 тренерів пройшли ліцензування С-дипломів федерації футболу України.

Третім питанням порядку денного були підсумки роботи школи вищої спортивної майстерності за 2017 рік. В.о. директора школи Крістіна Русінова зазначила, що в минулому році в ШВСМ функціонувало 17 відділень з видів спорту: бокс, боротьба вільна, боротьба греко-римська, важка атлетика, велоспорт, вітрильний спорт, водне поло, волейбол, гандбол, гімнастика спортивна, дзюдо, легка атлетика, плавання, стрільба кульова, сучасне п'ятиборство, триатлон, тхеквондо (ВТФ). Таким чином, станом на 1 січня 2018 року, у порівнянні з 2014-м, відбулося закриття трьох відділень (стрільба стендова, теніс, плавання синхронне).

До складу національних збірних команд України торік увійшло 105 спортсменів ШВСМ (основний склад – 53, кандидати – 42, резерв – 10), що складає 44% від загальної кількості учнів постійного складу (238 осіб). Навчально-тренувальний процес здійснювали 54 тренери-викладачі (з них 25 – штатні): 40 тренерів мають вищу категорію, 24 тренери – почесне звання «Заслужений тренер України», 7 – «Заслужений працівник фізичної культури та спорту України» (у 2017 році це почесне звання отримав тренер-викладач відділення дзюдо Микола Ящук).

На міжнародній арені в 2017 році успішно виступили:

- Вікторія Сухорукова – срібна призерка чемпіонату світу зі стрільби кульової серед юніорів у командній вправі МГ-5, яка встановила новий рекорд Європи;
- Віктор Зємцев – срібний призер чемпіонату Європи з триатлону на довгі дистанції;
- Ростислав Білостоцький – бронзовий призер чемпіонату Європи з боксу серед чоловіків до 22 років;
- Олена Радюк – чемпіонка Європи з легкої атлетики серед юніорів в естафеті 4х400 м;
- Наталя Семенова – бронзовий призер Кубку Європи з легкої атлетики у команді;
- Альона Шевкопляс та Ілля Куліков – бронзові призери чемпіонату Європи з важкої атлетики серед юніорів;
- Михайло Шелест – бронзовий призер чемпіонату Європи з тхеквондо (ВТФ);
- Андрій Гарбар – бронзовий призер чемпіонату Європи з тхеквондо (ВТФ) серед молоді;
- Єгор Жуков та Вікторія Калюжна – бронзові призери Кубку Європи з бігу на 10000 метрів у команді.

Загалом за підсумками роботи у 2017 році Школа вищої спортивної майстерності посіла 8 сходинку серед 32-х (48 097 очок), поступившись менш ніж на 800 балів ШВСМ м. Київ № 1.

У рейтингу роботи відділень ШВСМ за 2017-й лідери залишились минулорічними: перше місце посідає легка атлетика, друге – важка атлетика. На третю позицію вийшло відділення велоспорту, яке піднялось з 11 сходинки. Відділення триатлону за останні два роки зробило справжній прорив: посідає 4 місце серед відділень ШВСМ і перше місце в рейтингу серед всіх регіонів України. Блискуче відпрацювало відділення тхеквондо (ВТФ), що піднялось на 7 сходинку в рейтингу ШВСМ та (уперше) друге місце серед всіх регіонів України. Щодо ігрових видів спорту, то гандболісти «Донбасу» в сезоні Суперліги 2016-2017 років посіли 5 місце, а волейболісти «Бахмут-ШВСМ» у сезоні Вищої ліги 2016-2017 років здобули «срібло».

Навчально-тренувальний процес ШВСМ, як і в попередній рік, проходить на 23 спортивних базах 8 міст області. Повністю за межами області проводиться підготовка відділень гімнастики спортивної, триатлону, сучасного п’ятиборства, стрільби кульової, велоспорту, частково – важкої атлетики, дзюдо, легкої атлетики, плавання, гандболу, вітрильного спорту. У даній ситуації великі сподівання покладаються на те, що в області розпочнеться будівництво олімпійської бази, яка вкрай необхідна для спортсменів вищої майстерності.

Протягом 2017 року тривала робота з придбання якісного сучасного інвентарю та обладнання для відділень ШВСМ: медикаменти – 196,5 тис. грн.; медичне обладнання – 9,2 тис. грн.; придбання спортивної форми, взуття, інвентарю та обладнання – 304,0 тис. грн.; придбання спортивного інвентарю довгострокового використання – 414,9 тис. грн. (велосипеди – 199,0 тис грн., штанги в комплекті – 126,0 тис. грн., помости тренувальні – 34,9 тис. грн., пістолет пневматичний – 55,0 тис. грн.).

Про підсумки роботи Донецького вищого училища олімпійського резерву ім. С.Бубки за 2017 рік доповів директор навчального закладу Ігор Анушкевич. Так, на сьогоднішній день відновлена діяльність 9 спортивних відділень. Загальний контингент училища на 31 грудня 2017 року становить 165 учнів та 149 студентів (усього – 314 чоловік). За підсумками минулого року до національних збірних команд України входив 31 спортсмен: основний склад – 6 чол., кандидати – 13 чол., резерв – 12 чол. Серед них спортивний розряд кандидата у майстри спорту України мають 36 осіб, спортивні звання майстер спорту України – 9 осіб, майстер спорту України міжнародного класу – 1 особа.

За підсумками Всеукраїнського олімпійського рейтингу за результатами виступів спортсменів у всеукраїнських та міжнародних змаганнях ДВУОР ім. С.Бубки за 2017 рік набрало 13773 очка, що вдвічі більше, ніж торік. Найрезультативнішими серед відділень стали: легка атлетика – 5350,5 очок, важка атлетика – 2661 очок, боротьба вільна – 1926 очок.

Працюють в училищі 38 тренерів-викладачів, з них 25 штатних. Мають вищу категорію 7 осіб, першу – 13, другу – 11, ступінь кандидатів наук – 2, звання майстрів спорту – 15, майстрів спорту міжнародного класу – троє, звання заслуженого тренера України – 4 чоловіка.

Рішенням сесії Бахмутської міської ради Донецькому вищому училищу олімпійського резерву ім. С.Бубки передано стадіон «Авангард» з правом оперативного управління та постійного користування, площа земельної ділянки якого складає 4.1421 га. У 2017 році було забезпечено його повне функціонування, виконано поточні ремонти будівель, споруд, спортивних майданчиків. Розроблено проектно-кошторисну документацію та отримано позитивний експертний звіт щодо реконструкції дренажної системи та штучного покриття футбольного поля 105х68 м.

Також у 2017 році розроблено проектно-кошторисну документацію на додаткові роботи із зовнішнього електропостачання по об’єкту: 1 черга – будівництво навчального корпусу на 400 учнів та студентів. На сьогоднішній час проектно-кошторисна документація по цьому проекту пройшла стадію доопрацювання, отриманий експертний звіт. Окрім цього, підготовлений пакет документів для отримання фінансування на реалізацію проекту з реконструкції 5-типоверхового гуртожитку Бахмутського педагогічного училища, що розпорядженням голови обласної державної адміністрації передано училищу.

Для ефективної організації навчально-тренувального процесу училищем у 2017 році придбані автотранспорт – вантажний фургон Форд Транзит Тренд на 1194,0 тис. грн., спортивна екіпіровка (одяг, взуття, тощо) на 1867,7 тис. грн., спортивне обладнання та інвентар на 772,0 тис. грн., обладнання для шкільних кабінетів на 361,5 тис. грн., медобладнання на 755,0 тис. грн., обладнання для їдальні на 443,8 тис. грн., оргтехніки на 523,7 тис. грн.

 

У рамках розгляду п’ятого питання порядку денного – про реалізацію Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» в містах Костянтинівка, Дружківка, Слов’янськ – із доповідями виступили: начальник відділу у справах сім’ї і молоді Костянтинівської міської ради Світлана Ткаченко, начальник відділу з питань культури, сім’ї, молоді, спорту та туризму Дружківської міської ради Юлія Пивовар, начальник відділу у справах сім¢ї, молоді, фізичної культури та спорту Слов’янської міської ради Олександр Міщенко.

Нещодавно, 7 січня 2018 року, набув чинності Закон України № 2229-VIII «Про запобігання та протидію домашньому насильству», і у зв’язку з цим проведена відповідна робота щодо інформування служб, організацій міської ради, громадських організацій, батьківської громадськості для подальшої роботи з сім’ями.

Як зазначила заступник директора – начальник управління у справах сім’ї та молоді департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Лілія Золкіна, спеціалізовані центри підтримки постраждалих від насильства в сім’ї осіб створено в Дружківці, Маріуполі, проте на місцях дуже повільно ведеться робота щодо спрямування туди людей, які потребують психологічної, соціально-педагогічної та юридичної допомоги. 7 лютого в межах проекту ДОГО «Ліга соціальних працівників», за підтримки ФН ООН та Програми розвитку ООН в Україні, такий центр відкрився у Слов’янську.

Серед проблемних питань доповідачі назвали низький рівень оперативної взаємодії з правоохоронними органами, не дотримання термінів взаємообміну інформації щодо фактів насильства в сім’ї. Нагальною є потреба у впровадженні корекційних програм для осіб, які вчинюють насильство, забезпеченні більшого рівня охоплення соціальним супроводом та соціальними послугами таких сімей, у підсиленні інформаційно-профілактичної роботи. 

З доповіддю щодо шостого питання порядку денного – про практичні аспекти національно-патріотичного виховання у містах, районах, об’єднаних територіальних громадах області – виступив головний спеціаліст відділу у справах сім’ї, молоді та гендерної рівності управління у справах сім’ї та молоді департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Олексій Назаров.

Він зазначив, що за сучасних умов національне-патріотичне виховання дітей і молоді набуло особливої актуальності. Свідченням цього є низка нормативно-правових документів, основний з яких – Указ Президента України від 13.10.2015 № 580/2015 «Про Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016 – 2020 роки». Головні завдання освіти у цій сфері полягають у забезпеченні національної спрямованості змісту освіти, відродженні національних виховних традицій, створенні усіма суб’єктами освітнього простору умов для формування у дитини національного самоусвідомлення.

Олексій Назаров нагадав, що департаментом сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації щороку проводиться обласний конкурс з визначення програм (проектів, заходів), розроблених громадськими організаціями для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка. Міністерством молоді та спорту України теж оголошено конкурс з визначення проектів національно-патріотичного виховання, розроблених інститутами громадянського суспільства, для реалізації яких надається фінансова підтримка у 2018 році (а невдовзі – й у 2019 році).

Досвідом роботи на місцях у напрямку національно-патріотичного виховання поділилися начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту ВЦА міста Авдіївка Олена Фень та головний спеціаліст з національно-патріотичного виховання, позашкільної та позакласної роботи відділу національно-патріотичного виховання, молоді та спорту управління освіти, молоді та спорту Лиманської міської громади Анатолій Леонтьєв.

Після розгляду основних питань порядку денного засідання настав час урочистої процедури нагородження.

За підсумками роботи щодо проведення обласного огляд-конкурсу в рамках Всеукраїнського місячника облаштування спортивних майданчиків «Спорт для всіх – спільна турбота» у 2018 році кубками та грамотами департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації відзначено:

І група міст: 1 місце – Краматорськ, 2 місце – Слов’янськ, 3 місце – Бахмут;
ІІ група міст: 1 місце – Покровськ, 2 місце – Селидове, 3 місце – Торецьк;
ІІІ група міст: 1 місце – Мирноград, 2 місце – Вугледар, 3 місце – Новогродівка.

І група районів: 1 місце – Волноваський район, 2 місце – Мар’їнський район, 3 місце – Покровський район;
ІІ група районів: 1 місце – Нікольський район, 2 місце – Костянтинівський район, 3 місце – Олександрівський район;

група ОТГ: 1 місце – Черкаська ОТГ, 2 місце – Соледарська ОТГ, 3 місце – Іллінівська ОТГ.

 
 
 

Також підчас урочистостей посвідчення «Майстер спорту України» та грошову винагороду отримав борець греко-римського стилю Геннадій Завертайло, володар срібних нагород чемпіонату світу 2017 року та Всесвітньої гімназіади 2018 року.

Свідоцтва про одержання вищої категорії отримали: комунальні позашкільні навчальні заклади «Обласна спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву з велосипедного спорту» (керівник – Ніна Алєксєєва), «Обласна спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву з важкої атлетики» (Ігор Конопльов), «Обласна спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву з боксу» (Олександр Швайко), «Обласна спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву з видів боротьби» (Олександр Соколов), а також спеціалізована дитячо-юнацька школа олімпійського резерву з греко-римської боротьби імені Г.Г. Узуна Донецької обласної організації фізкультурно-спортивного товариства «Україна» (Максим Узун) та обласна дитячо-юнацька спортивна школа з кікбоксінгу.

 

Більше світлин з заходу – на нашій сторінці в соціальній мережі Facebook (альбом – за посиланням).

 

21.05.2018

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах