Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Донецький регіональний центр «Інваспорт» у I півріччі 2018 року: досягнення та проблеми

Забезпечення розвитку фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю, їх залучення до активного способу життя, інтеграцію та адаптацію в сучасне суспільство, підготовку спортсменів вищої майстерності, створення на території Донеччини сприятливих умов для подальшого розвитку паралімпійського та дефлімпійського руху здійснює Донецький регіональний центр з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт».

За умов, що склалися в регіоні, з кінця 2014 року Центр організував свою діяльність у місті Бахмут і поступово намагається покращувати роботу в напрямку збільшення кількості людей, залучених до занять фізичною культурою і спортом, та збільшення спортивних заходів обласного рівня. І протягом останніх трьох років спостерігається позитивна динаміка: у 2015 році 17 заходів охопили 390 учасників, у 2016 році – 22 заходи та 671 учасник, у 2017 році – 29 заходів та 945 учасників.

Триває забезпечення участі спортсменів у змаганнях в Україні та за кордоном. У 2018 році станом на сьогоднішній день 273 представника області були на 72 всеукраїнських заходах (146 осіб – на 22 змаганнях, 127 осіб – на 50 навчально-тренувальних заходах). У доробку наших атлетів – 103 золотих, 46 срібних та 49 бронзових медалей національного ґатунку з різних видів спорту. На міжнародній арені в 13 змаганнях взяли участь 15 спортсменів Донеччини, які принесли в скарбничку країни 11 золотих, 3 срібні та 3 бронзові нагороди.

Протягом першого півріччя 2018 року Центр провів 16 обласних заходів, серед них 7 змагань за участю 334 спортсменів та 9 навчально-тренувальних зборів за участю 51 спортсмена.

У поточному році після трирічної перерви відновлено відкритий турнір Донецької області з плавання на призи Героя України Віктора Смирнова серед дітей з вадами зору, слуху та ураженням опорно-рухового апарату. Учасниками змагань у лютому в Слов’янську стали 120 плавців з Волинської, Запорізької, Київської, Луганської, Львівської, Полтавської, Рівненської, Харківської областей, Києва та міст Донецької області: Маріуполя, Слов’янська, Сіверська, Соледару, Миколаївки.

Вперше після переїзду з Донецька ДРЦ «Інваспорт» став організатором чемпіонату України з легкої атлетики серед спортсменів з розумово-фізичними вадами, вадами зору та ураженням опорно-рухового апарату. Впродовж двох днів (28 лютого - 1 березня) свою майстерність на базі стадіону «Металург» у Бахмуті демонстрували 204 спортсмени з 23 областей та міста Київ.

Проведення масштабних заходів додають працівникам Центру досвіду в роботі. Але поряд з цим висвітлюють недоліки та проблеми.

Останнім часом колектив Донецького регіонального центру «Інваспорт» приділяє особливу увагу покращенню якості проведення змагань. Для цього збільшується кількість навчально-тренувальних зборів, впроваджуються види спорту, які раніше не культивувались в області, проводяться виїзди в міста та райони з метою надання практичної допомоги на місцях і таке інше.

Адже якість змагань – це не тільки їх спортивна складова, а побутові умови, у яких перебувають спортсмени з вадами. На превеликий жаль, ще не всюди створені умови для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціального призначення та інженерно-транспортної інфраструктури, забезпечення вільного їх пересування. Так, під час організації чемпіонату України і Кубків України серед осіб з інвалідністю в місті Бахмуті ДРЦ «Інваспорт» стикнувся з проблемою розселення учасників цих змагань. І мова йде не тільки про недостатню кількість готелів і хостелів, а й про їх оснащення елементами доступності. Ця проблема стає гострішою за умови проведення змагань серед осіб з ураженням опорно-рухового апарату, особливо спортсменів на візках.

Дуже своєчасним з огляду впровадження в Україні реформи децентралізації влади і передачі від органів виконавчої влади органам місцевого самоврядування значної частини повноважень, ресурсів та відповідальності є прийняття закону та внесення змін до Закону України «Про освіту» - про інклюзивне навчання. Проблема розвитку та підготовки дітей з інвалідністю до професійного спорту є дуже актуальною, але прийняття закону, на жаль, не сформувало механізму залучення хлопців і дівчат з вадами до занять спортом та розвитку їх фізичних здібностей.

Ще гострішою постає проблема забезпечення безперешкодного доступу до закладів дітей з порушеннями опорно-рухового апарату, зокрема тих, що пересуваються на візках, та дітей з порушеннями зору. А відсутність умов для впровадження інклюзивної освіти гальмує сам розвиток та підготовку спортсменів з інвалідністю до професійного спорту.

Підсумовуючи вищенаведене, зазначимо, що в першому півріччі 2018 року ДРЦ «Інваспорт» у цілому виконав показники згідно програм та календарного плану спортивних заходів. При цьому в містах та районах Донеччини залишається низка проблемних питань, які будуть вирішуватися протягом другої половини року.

 
18.07.2018

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах