Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


У Святогірську відбулось виїзне засідання колегії департаменту

18 вересня в Святогірську відбулось виїзне засідання колегії департаменту сім’ї, молоді та спорту Донецької облдержадміністрації.

Участь у засіданні взяли члени колегії, керівники органів управління фізичною культурою та спортом, сім’ї та молоді міськвиконкомів, райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, об’єднаних територіальних громад, керівники обласних фізкультурно-спортивних організацій, працівники департаменту.

Головував на колегії директор департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Володимир Мицик. На початку заходу він подякував колегам з міст, районів, об’єднаних територіальних громад за щоденну кропітку роботу з розбудови спортивної сфери, виховання молоді, проведення спортивних, молодіжних заходів та побажав і надалі докладати зусиль задля нових здобутків на славу Донеччини та України.

Згідно порядку денного, було розглянуто вісім питань, перше з яких – про роботу фізкультурно-спортивних товариств Донецької області.

Іван Костянецький доповів про досягнення очолюваної ним громадської організації «Донецька територіальна організація Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос». У її підпорядкуванні знаходиться обласна КДЮСШ «Колос», Великоновосілківська ДЮСШ «Старт», Мангушська ДЮСШ «Колос» та Костянтинівська ДЮСШ «Колос». Діяльність чотирьох спортшкіл, які працюють в 2 містах, 7 селищах міського типу та 21 селах, забезпечують 52 тренера-викладача, 27 з яких – штатні. У 2018 році утворилася Іллінівська ДЮСШ «Колос» Костянтинівської об’єднаної територіальної громади, у якій під керівництвом 6 тренерів-викладачів займається 380 юних спортсменів.

У Донецькій територіальній організації ВФСТ «Колос» культивуються 32 види спорту, з яких 14 олімпійські та 21 неолімпійський. Займається 13087 сільських спортсменів Донеччини. Оздоровчою роботою охоплено 19573 осіб, до регулярних занять фізичною культурою та спортом залучено 32660 осіб. Кращі спортсмени беруть участь у турнірах різного рівня. Так, найбільш масовими і популярними є змагання «Краще спортивне село Донеччини», які в 2018-му охопили більш ніж 3000 учасників з усіх районів області. А в загальнокомандному заліку цьогорічних Всеукраїнських футбольних змагань на приз «Золотий колос України» (5 вікових категорій) представники Донеччини посіли 1 місце.

 

Юлія Тернова доповіла про діяльність очолюваної нею Донецької обласної організації фізкультурно-спортивного товариства «Україна». Так, сьогодні масово на високому організаційному рівні проводяться внутрішньозаводські спартакіади на підприємствах міста Маріуполя (комбінаті ім. Ілліча, заводі «Азовсталь», судноремонтному заводі і морському порту), обласні спартакіади працівників металургійної та гірничодобувної промисловості, енергетичної промисловості та машинобудування. У свою чергу, переможці регіональних змагань у цьому році гідно виступили у фіналах Всеукраїнських спартакіад (на спартакіаді промислових підприємств в Запоріжжі – друге та третє місця, на ХХVIII Всеукраїнській робочій спартакіаді металургів і гірників – перші місця в шашках, шахах та баскетболу).

При цьому проблемними в роботі ДОО ФСТ «Україна» залишаються ситуація з працевлаштуванням тренерів ДЮСШ «Богатир», у зв’язку з відсутністю власних коштів, а також зниження рівня фізкультурно-масової та спортивної роботи у виробничій структурі в цілому, що спричинили економічні труднощі, зміна форм власності підприємств, призупинення роботи більшості з них.

Після чотирирічної перерви відновили свою діяльність громадська організація «Донецьке обласне фізкультурно-спортивне товариство «Спартак» (голова – Сергій Худолій) та громадська організація «Донецька обласна організація фізкультурно-спортивного товариства «Динамо» України» (перший заступник голови – Володимир Тесленко), які зареєстровано в Маріуполі 29 серпня 2017 року та 01 березня 2018 року відповідно. Громадські організації стикнулися з недостатнім фінансуванням, неможливістю утримувати постійний тренерський склад, відсутністю власної спортивної бази, але попри будь-які недоліки готові докласти максимум зусиль задля налагодження повноцінної роботи, проведення більшої кількості заходів та збільшення числа їх учасників.

 

З другого питання порядку денного засідання колегії – про стан розвитку фізичної культури та спорту в закладах освіти – доповів начальник Донецького обласного відділення (філії) комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Ігор Нестеренко. Він нагадав, що на Всесвітній Гімназіаді школярів 2018 року представники Донеччини здобули високі нагороди: «золото» – Роман Літвінов у боксі та Олена Мартинкова в шахах, «срібло» – Геннадій Завертайло в греко-римській боротьбі. Фізкультурно-оздоровчими та спортивно-масовими заходами охоплено молодь різного віку: 4949 учнів закладів загальної середньої освіти області взяли участь у 23 заходах; 1143 учні закладів професійної освіти – у 13 обласних заходах, 2065 студентів закладів вищої освіти – у 25 заходах, проведених Донецьким обласним відділенням (філією) КФВС МОН України.

Досвідом реалізації державної молодіжної політики у місті Селидове, Слов’янському районі, Черкаській ОТГ з колегами поділилися: головний спеціаліст відділу сім’ї, молоді та спорту Селидівської міської ради Лариса Слепко, начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Слов’янської райдержадміністрації Іван Костянецький, начальник відділу соціальних питань, сім’ї, дітей і спорту Черкаської об’єднаної територіальної громади Галина Поджарова. Вони розповіли про низку заходів, які спрямовані на: утвердження моральності, духовності, почуття патріотизму, загальнолюдських духовних цінностей та національної свідомості; профілактику негативних явищ у молодіжному середовищі; розвиток обдарованої молоді та інтелектуальний розвиток особистості. Зокрема, активну участь у виховані та організації дозвілля молодих людей беруть платформа молодіжних та дитячих ініціатив «START UP» і молодіжний центр «Молодь+» у місті Селидове, молодіжний центр смт. Райгородок «Молода хвиля», молодіжний центр «Ініціатива» у селі Олександрівка Черкаської об’єднаної територіальної громади.

 

Про стан надання соціальної підтримки та допомоги багатодітним сім’ям в містах Селидове, Торецьк та Мирноград доповіли: головний спеціаліст відділу сім’ї, молоді та спорту Селидівської міської ради Лариса Слепко, головний спеціаліст відділу з питань молоді та спорту військово-цивільної адміністрації міста Торецьк Олексій Мухін, начальник відділу сім’ї, молоді та спорту Мирноградської міської ради Роман Дегтярьов. Під час обговорення окреслено актуальні напрямки роботи: збільшення кількості проведення заходів (тематичних семінарів, круглих столів, тощо) для різних категорій сімей, зокрема для багатодітних родин, залучення більшої кількості учасників до проекту «Школа подружнього життя», своєчасне визначення потреб багатодітних родин, особливо тих, у яких виховується 7 та більше дітей (спільно з міськими та районними центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді).

 

З п’ятого питання порядку денного засідання колегії – про стан реалізації проекту «Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні» – доповіла начальник відділу у справах сім’ї, молоді та гендерної рівності управління у справах сім’ї та молоді департаменту Наталя Костенко. Так, у зазначеному напрямку низку заходів проводить обласна громадська організація «Ліга ділових та професійних жінок» за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Механізм взаємодій і співпраці між соціальними установами, правоохоронними органами та громадськими організаціями націлений на конкретну і необхідну допомогу жертвам торгівлі людьми. З метою попередження та протидії цього негативного соціального явища здійснюються заходи з ранньої профілактики, робота щодо ідентифікації осіб, які постраждали від торгівлі людьми, у тому числі серед внутрішньо переміщених осіб. За підтримки міжнародних організацій у містах Маріуполь та Слов’янськ створено спеціалізовані центри соціально-психологічної допомоги для постраждалих осіб (shelter - притулок). До систематичної практики вводяться семінари та практичні тренінги для державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та інших осіб, задіяних у здійсненні заходів з надання допомоги постраждалим, інформаційно-просвітницьких заходів до Всесвітнього та Європейського дня з протидії торгівлі людьми.

З останніх трьох питань засідання колегії доповіла начальник відділу організаційно-спортивної роботи управління з питань фізичної культури та спорту департаменту Марина Попова.

Вона зазначила, що за підсумками І півріччя 2018 року затверджено зведені рейтинги: 1) показники для проведення рейтингової оцінки діяльності керівників органів управління фізичною культурою та спортом, сім’ї та молоді міськвиконкомів, райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, об’єднаних територіальних громад; 2) з видів спорту Донецької області; 3) показники для проведення рейтингової оцінки діяльності керівників обласних організацій, підпорядкованих департаменту, фізкультурно-спортивних товариств, організацій, що знаходяться на фінансовій підтримці департаменту. Нагадаємо, основна мета цих рейтингів – стимулювання підвищення виконавської дисципліни, і проводяться вони раз на півроку.

Марина Попова наголосила про внесення змін до списку спортсменів Донецької області – кандидатів на участь у ХХХІІ літніх Олімпійських іграх 2020 року в м. Токіо (Японія) на 2018 рік. Новий затверджений список на сьогоднішній день включає 111 атлетів: елітна група – 31, провідна група – 39, резерв – 41.

Завершив засідання колегії розгляд питання про присвоєння спортивних звань.

Після розширеного засідання колегії департаменту відбулась семінар-нарада з керівниками органів управління фізичною культурою та спортом, сім’ї та молоді виконкомів міських рад та райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, об’єднаних територіальних громад, де розглянули низку питань:

- про нове в законодавстві в галузі фізичної культури та спорту, сім’ї та молоді;
- про проведену роботу з тимчасово переміщеними особами;
- про підсумки відзначення Дня фізичної культури та спорту в містах, районах, громадах області;
- про формування проекту календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів Донецької області на 2019 рік;
- про моніторинг розміщення інформації щодо розвитку сфери фізичної культури та спорту, сім’ї та молоді на веб-сайті департаменту.
 

Більше світлин з заходу – на нашій сторінці в соціальній мережі Facebook: www.facebook.com/donsportmolod (альбом – за посиланням).

 
20.09.2018

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах