Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Жовто-сині звитяги пауерліфтерів Донеччини на чемпіонаті світу-2018

З 4 по 10 листопада в місті Хальмстад відбулись видовищні змагання з пауерліфтингу – чемпіонати світу серед чоловіків та серед жінок. Яскравим символом перемог України у Швеції стала низка медалей на стрічках жовто-синього забарвлення – кольорів на прапорах цих двох держав.

Донецьку область у складі української збірної команди серед 14-ти спортсменів представили п’ять пауерліфтерів, які за підсумками змагань здобули 12 медалей (5 золотих, 1 срібну та 6 бронзових), серед яких два «золота» та одна «бронза» у сумі триборства.

Першим серед атлетів Донеччини поміст випробував 21-річний Владислав Чорний з Мангушського району, який тренується під керівництвом заслуженого тренера України Івана Збандута. Дебютний виступ на дорослому чемпіонату світу Владислав заніс собі в актив здобуттям «бронзи» у вправі присідання, підкоривши 335 кг. У жимі лежачи наш спортсмен зафіксував кращий особистий результат – 200 кг, а 307,5 кг у тязі дозволили йому зібрати у сумі триборства 842,5 кг, що є рекордом України у ваговій категорії до 74 кг, а також повторенням світового рекорду серед юніорів.

 
 

8 листопада серед жінок у ваговій категорії до 72 кг змагалась чемпіонка Європи 2018 року Антоніна Марченко з Дружківки, вихованка тренера Сергія Федоренка. Підсумком її виступу стали малі бронзові медалі у присіданні (240 кг) та жимі лежачи (170 кг). Загалом спортсменка посіла 4 місце із сумою триборства 592,5 кг.

 
 

Серед чоловіків у ваговій категорії до 105 кг вражаючим виявився виступ 22-річного Олександра Рубця з Маріуполя, вихованця тренера Івана Збандута. Наш спортсмен, проявивши неабияку силу та характер, спромігся перемогти Сергія Білого з Харкова – тогорічного чемпіона та чинного рекордсмена світу, тріумфатора Всесвітніх ігор. Олександр здобув малу золоту медаль у присіданні (430 кг), встановив новий світовий рекорд у жимі лежачи серед юніорів (302,5 кг) та, додавши 347,5 кг у тязі, поновив світовий рекорд у сумі серед юніорів, який на цей час складає 1080 кг. Дуже шкода, що у заключній спробі тяги на 360 кг світовий рекорд у сумі триборства серед чоловіків вагової категорії до 105 кг буквально вислизнув з руки чемпіона!

 
 

9 листопада у ваговій категорії до 120 кг вчетверте чемпіоном світу (після успіхів у 2015, 2016, 2017 роках) став Олексій Бичков з Краматорська, підопічний тренера Володимира Саєнка. Лише в присіданні спортсмен поступився за власною вагою першою сходинкою п‘єдесталу, підкоривши 415 кг. Найкращі результати серед 17 спортсменів Олексій продемонстрував у жимі – 330 кг, становій тязі – 370 та сумі триборства – 1115 кг. Зазначимо, що наш пауерліфтер йшов на рекордні ваги, але і 430 кг у присіданні, і 340 кг у жимі, і 385 кг у тязі йому, на жаль, не підкорилися.

 
 

У останній день змагань, 10 листопада, на поміст у ваговій категорії понад 120 кг вийшов чемпіон світу 2011 року, чотириразовий чемпіон Європи серед чоловіків Володимир Свістунов з Маріуполя, вихованець тренера Івана Збандута. У запеклій боротьбі Володимир виборов бронзові медалі в присіданні (447,5 кг), жимі лежачи (367,5 кг) та, додавши 320 кг у тязі, піднявся на третю сходинку п’єдесталу в сумі триборства, де його результат склав 1135 кг.

 
 

Зазначимо, що за підсумками чемпіонату світу в Швеції чоловіча збірна України з пауерліфтингу здобула перемогу в загальнокомандному заліку, і 24 з 57 балів до національної скарбнички принесли спортсмени Донеччини. Жіноча збірна України посіла третю сходинку.

 

Фото - International Powerlifting Federation, European Powerlifting Federation, Національна федерація пауерліфтингу України

14.11.2018

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах