Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Володимир Мицик: «Без дитячо-юнацького спорту не буде спорту вищих досягнень»

На другому в 2024 році засіданні колегії управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації розглянули чотири основних питання: підсумки діяльності дитячо-юнацьких спортивних шкіл у 2023-му, розвиток легкої атлетики, актуальний стан мережі центрів «Спорт для всіх» та аналіз діяльності громадських організацій (федерацій) з неолімпійських видів спорту за минулий рік.

Участь у розширеному засіданні взяли: члени колегії, керівники органів управління фізичною культурою та спортом рад територіальних громад, райдержадміністрацій, військових адміністрацій, керівники обласних та місцевих організацій фізкультурно-спортивної спрямованості, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

Перед розглядом питань порядку денного начальник управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Володимир Мицик провів онлайн-церемонію нагородження, зачитавши список представників спортивної галузі регіону, які удостоїлися відзнак Міністерства молоді та спорту України і Донецької облдержадміністрації. Нагороди будуть розіслані їхнім володарям поштою.

«В умовах війни безпекова складова в Україні змінюється щодня, але спільним завданням спортивної спільноти Донецької області залишається забезпечення мешканців регіону умовами для регулярних занять фізичною активністю. Попри всі складнощі, ми повинні докладати максимум зусиль, аби наші ДЮСШ мали резерв, і робити все задля підтримки талановитої молоді. Адже без дитячо-юнацького спорту не буде спорту вищих досягнень», - наголосив Володимир Мицик.

 
 

Підсумки діяльності дитячо-юнацьких спортивних шкіл та спеціалізованих дитячо-юнацьких спортивних шкіл олімпійського резерву Донецької області в 2023 році підбив директор Обласної комплексної дитячо-юнацької спортивної школи Костянтин Кірпулянський. Співдоповідачами з цього питання виступили директор комунального позашкільного навчального закладу «Дитячо-юнацька спортивна школа міста Покровська» Ігор Юркін та директор КЗ «Обласна спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву з важкої атлетики» Ігор Конопльов.

Костянтин Кірпулянський зауважив, що станом на кінець минулого року на Донеччині здійснювали свою діяльність 39 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, які охоплювали 5779 учнів (на 31.12.2022 було 4749 учнів) та 385 тренерів-викладачів (було 366), у тому числі 249 штатних (було 238). У ДЮСШ регіону розвиваються 24 олімпійських види спорту, 17 неолімпійських, а також 4 види спорту для осіб з інвалідністю. До систематичних занять з обраного виду спорту залучено 5,6% від загальної кількості учнів загальноосвітніх шкіл Донецької області (у 2022-му – 4,3%).

Соледарська і Торецька спортшколи тимчасово припинили діяльність у зв’язку з активними бойовими діями на території відповідних громад. У простої – п’ять ДЮСШ: комунальні заклади Авдіївської, Мар’їнської, Вугледарської, Волноваської та Олександрівської територіальних громад.

Через неможливість забезпечення повної безпеки життя та здоров’я учнів ДЮСШ під час навчально-тренувального процесу, 62 штатних тренери-викладачі ДЮСШ вимушені перебувати в простої. У штатному або змішаному режимі (штатний + дистанційний) працюють 238 тренерів-викладачів ДЮСШ. Із штатних тренерів 88% мають вищу спеціальну освіту за напрямком «Фізична культура і спорт», кваліфікаційну категорію мають 87,1% тренерів.

Загальний обсяг фінансування на утримання дитячо-юнацьких спортивних шкіл у 2023 році склав 127127 тис. грн (у 2022-му – 164757 тис. грн).

В умовах дії воєнного стану в Україні задля збереження мережі дитячо-юнацьких спортивних шкіл Донецької області, їхнього тренерсько-викладацького та учнівського складу, вкрай важливою є співпраця ДЮСШ зі спортивними спорудами усіх форм власності, розташованих у більш безпечних місцях України, задля продовження навчально-тренувального процесу.

За підсумками роботи в 2023 році було складено рейтинги серед ДЮСШ міст, спеціалізованих ДЮСШ олімпійського резерву, тренерів-викладачів ДЮСШ з олімпійських та неолімпійських видів спорту в номінаціях «вища спортивна майстерність», «кваліфікований резерв» і «дитячо-юнацький спорт».

 

Наступне питання порядку денного – про стан розвитку легкої атлетики в регіоні – висвітлив президент Федерації легкої атлетики Донецької області Віктор Лис. Співдоповідачами виступили директор комунального закладу «Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки» Ігор Анушкевич та директор Школи вищої спортивної майстерності Крістіна Русінова.

Віктор Лис зазначив, що за підсумками всеукраїнського рейтингу з легкої атлетики за 2023 рік Донецька область посіла 7 місце серед усіх регіонів держави.

Склад збірної команди Донецької області з легкої атлетики на 2024 рік налічує 122 спортсменів із 9 територіальних громад: Бахмутської (41), Дружківської (39), Покровської (11), Слов’янської (9), Маріупольської (6), Торецької (5), Краматорської (5), Костянтинівської (3) та Вугледарської (1).

Згідно статистичної звітності за формою 5-ФК, у минулому році в 11 ДЮСШ нараховувалося 320 вихованців з легкої атлетики. На жаль, станом на сьогодні ефективність щодо виховання представників цього виду спорту в спортшколах є низькою, і основною причиною цього є війна, розв’язана російським агресором проти України. Тому надзвичайно актуальним є питання організації необхідних умов для навчально-тренувального процесу талановитим легкоатлетам Донеччини. Такі умови сьогодні може надати, у першу чергу, Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки. Важливим є і забезпечення представників легкої атлетики змагальною практикою – зокрема, на 2024 рік заплановано проведення трьох чемпіонатів області.

У 2024 році в КЗ «ДОСФКСП ім. С. Бубки» легкою атлетикою займається 41 учень, навчально-тренувальну роботу проводять 5 тренерів-викладачів. У ШВСМ відділення легкої атлетики налічує 33 спортсменів: 23 – постійного складу, 10 – змінного складу, з якими працюють 13 тренерів-викладачів (з них 7 – штатні).

До складу національної збірної команди України з легкої атлетики різних вікових категорій на 2024 рік увійшло 36 спортсменів: основний склад – 23, кандидати – 6, резерв – 7. Претендентами на участь у Іграх ХХХІІІ Олімпіади 2024 року в Парижі (Франція) є Вікторія Ткачук (біг 400 м з бар’єрами), Михайло Брудін (метання диска), Валерія Зіненко (біг 10000 м), Гліб Піскунов (молот), Анна Красуцька (потрійний стрибок), Юлія Чумаченко (стрибки у висоту), Мар’ян Закальницький (спортивна ходьба 20 км) та Вікторія Калюжна (марафон). На сьогоднішній день олімпійську ліцензію має Вікторія Ткачук.

 

З третього питання порядку денного – про розвиток мережі центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» – доповів директор Донецького обласного центру «Спорт для всіх» Сергій Головченко. Він зауважив, що значущим каталізатором у діяльності щодо розвитку масового спорту є реалізація соціального проєкту президента України «Активні парки – локації здорової України». Завдяки державній субвенції в розмірі 686 тис. грн планується охопити регулярними тренуваннями мешканців низки громад Донеччини. Перші кроки – це укладення договорів із 6 координаторами цього проєкту.

Робота центрів «Спорт для всіх» спрямована і на проведення заходів за участю внутрішньо переміщених осіб з Донецької області. Протягом року відповідні локації працюватимуть у більш безпечних регіонах, зокрема, у Дніпрі, Києві, Мукачеві.

Ще один напрямок роботи центрів «Спорт для всіх» – це реалізація ініціативи «Пліч-о-пліч шкільні ліги». Команди Донецької області з різних видів спорту планують взяти участь у всеукраїнському фінальному етапі цих змагань, що заплановано провести в червні у Києві.

 

Четверте питання порядку денного – про аналіз діяльності громадських організацій (федерацій) з неолімпійських видів спорту в Донецькій області за 2023 рік – висвітлив Володимир Страшко, директор Обласного центру фізкультурно-оздоровчої роботи. Співдоповідачем виступив Олег Рева – голова громадської організації «Федерація сумо Донецької області», керівник відокремленого підрозділу ГО «Всеукраїнська федерація пляжної боротьби України» в Донецькій області.

У 2023 році ОЦФОР здійснював аналіз діяльності 56 федерацій з неолімпійських видів спорту: так, проявляли активність у роботі 43 федерації, 31 з яких виконала умови договору про співпрацю з управлінням фізичної культури та спорту облдержадміністрації.

На міжнародному і всеукраїнському рівнях Донецька область минулоріч була представлена в 51 неолімпійському виді спорту. У національному рейтингу за 2023 рік Донеччині нараховано залікові місця з 43 неолімпійських видів спорту. Щодо 18 видів спорту показник покращено (1 місце – сумо, 2 місце – кікбоксинг WKA, 3 місце – радіоспорт), з 7 видів спорту – збережено на рівні минулого року (1 місце – пауерліфтинг, 1 місце – карате JKS, 2 місце – спортивні танці).

ОЦФОР у співпраці з федераціями в 2023 році здійснював облік 1159 спортсменів і тренерів – представників 25 територіальних громад. Найактивнішими в розвитку неолімпійських видів спорту були Бахмутська, Краматорська, Курахівська, Мирноградська, Покровська, Селидівська громади.

Кандидатами на участь у найпрестижніших змаганнях чотириріччя з неолімпійських видів спорту – ХІІ Всесвітніх іграх, що мають пройти в 2025 році у місті Ченду (КНР) – наразі вважаються 8 спортсменів Донеччини з пауерліфтингу, представники Краматорської, Дружківської та Мангушської територіальних громад. А загалом в Донецькій області розвиваються 10 із 35 видів спорту, які будуть на Іграх, і одним із найбільш перспективних є сумо.

 

Після засідання колегії управління відбулася семінар-нарада з керівниками органів управління фізичною культурою та спортом рад територіальних громад, райдержадміністрацій, військових адміністрацій, де розглянули ще декілька актуальних питань:

- про організацію роботи Школи вищої спортивної майстерності в умовах дії воєнного стану (доповідач – директор ШВСМ Крістіна Русінова);

- про заохочення територіальних громад до співпраці щодо залучення спортсменів з інвалідністю до участі в змаганнях та спортивній реабілітації (доповідач – директор Донецького регіонального центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» Костянтин Шевченко);

- про впровадження проєкту «Фітнес на відкритому повітрі» (доповідач – директор Обласного центру фізкультурно-оздоровчої роботи Володимир Страшко).

На завершення обговорення питань порядку денного відбулася урочиста зустріч голови облдержадміністрації, начальника обласної військової адміністрації Вадима Філашкіна з учасниками ХХ зимових Дефлімпійських ігор.

Очільник регіону привітав спортсменів з шахів Тетяну Бакланову з Маріуполя та Олексія Філіппських із Краматорська, а також особистого тренера Олексія Ганну Меламед. У турецькому Ерзурумі Бакланова і Філіппських стали срібними призерами командних змагань у дисципліні рапід (швидка гра), також Тетяна в складі збірної України здобула «золото» з класичних шахів. Представники Донецької області зробили свій внесок у першу історичну перемогу України в командному заліку зимової Дефлімпіади!

Тетяна Бакланова за свій успішний виступ на зимових Дефлімпійських іграх удостоїлася сертифікату на отримання одноразової грошової винагороди від Донецької облдержадміністрації, а також державної нагороди – ордену «За заслуги» І ступеня.

Олексій Філіппських та його тренер Ганна Меламед відзначені сертифікатами на отримання одноразової грошової винагороди.


Щоб слідкувати за спортивним життям Донецької області, оберіть для себе будь-який зручний канал отримання інформації:

Сайт: sportdonoda.gov.ua
Фейсбук: www.facebook.com/sportdonoda
Телеграм: t.me/sportdonoda
Інстаграм: www.instagram.com/sportdonoda
Твіттер (X): twitter.com/sportdonoda

01.04.2024

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах