Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Добропільчани підняли прапор міста на Говерлу

10 січня 2017 року група вихованців Центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Добропілля підняла прапор міста на найвищу гору України – Говерлу (2061 м).

За альпіністськими критеріями в зимовий період вершині присвоєно категорію 1-Б. Про складнощі походу розповідає директор добропільського ЦТК Людмила Чувпило, яка була на чолі експедиції разом із методистом ЦТК Галиною Котовою. Далі текстом – пряма мова.

«Ті, хто на зимовій Говерлі не вперше, знають підступність цієї гори. По-перше – це вітер. Вітер там завжди сильний, або дуже сильний. По-друге – це опади. При реєстрації в контрольно-рятувальній службі нам сказали, що за попередні три дні на вершину, через сильний снігопад та вітер, ніхто не зміг піднятися. Ми вирішили не випробовувати долю і в найближчі дні наполегливо відпрацьовували сніжно-льодові навички. А сніг все йшов і йшов...

Пам’ятаючи про те, що вітер посилюється зі сходом сонця, було вирішено піднятися на вершину з першими променями, а це ранній вихід – не пізніше 3-ї години. Напередодні підкорювачі, обвішані спецспорядженням, стартували о 9-й ранку («Ну це ж не Кавказ, щоб рано виходити, встигнемо!») і повернулися зі словами: «Шкода, скафандри не захопили – космічний вітер!».

Вранці (точніше, була ще ніч) термометр за вікном показував -25°С. Рух по сніжній цілині, ущільненій вітром до стану насту (сніжно-льодової скоринки), пошук стежки, занесеної снігом, не давав змерзнути. Глибокий сніг з’явився при виході в зону рідколісся. При висоті снігового покрову по груди, рухатися було, м’яко кажучи, проблематично. Такі ділянки долали по-пластунськи. Ну що ж, ми знали, коли йшли, що така доля першопрохідників сніжної цілини. Ця ділянка забрала багато часу та сил, і на перемичку ми вийшли вже зі сходом сонця. Дісталися до екохатинки, побудованої для тих, кому треба відпочити, поїсти, надіти «кішки», перечекати негоду. Остання ділянка на вершину – найкрутіша, майже без снігу, місцями покрита кригою, але йти на такий підйом у «кішках» – одне задоволення. І ось наша група, яка включила в себе вихованців ЦТК м. Добропілля, дніпровських студентів, київських любителів зимового екстриму – на вершині! Ми це зробили!!!».

 
19.01.2017

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах